Днес смених колелата на Superb-а.
Изглежда повредих лаково-бояджийното покритие на две от точките за повдигане на колата - или поне не забелязах преди смяната дали бяха в това състояние.
Колата е на 4 години и мисля, че досега е повдигана само на подемник и крик в ЕТ и гумаджийниците, та по-вероятно е да е от мен.
Използвах следния хидравличен крик:

Както се вижда, основата, на която ляга точката на повдигане на прага, е метална:

Реших да я омекотя със слой 10 mm микропореста гума, за да не надере боята на прага.
Въпреки това изглежда успях да обеля боята до ламарина на точката за повдигане до задно дясно колело (заради контакта метал в метал и приплъзването на крика при повдигане и сваляне):

И съответно на две места обелих гуменоподобното покритие до основата (до предното дясно колело):

Добрата новина е, че ламарината е поцинкована и би трябвало това да я предпази от корозия.
Счетох, че е добра идея да запечатам наранените места. Почистих внимателно с кореселин и нанесох боя за метал с ръждопреобразувател PROTECTA 3in1 (две ръце, през около 30 минути една след друга, без разреждане):

Както се вижда на снимките, колата е бяла, а боята е светлобежова - само това имах под ръка към момента.
Съответно се получи следното отзад:

И отпред:

В тази връзка, имам няколко въпроса:
1. На някого от Вас случвало ли се е да повреди по сходен начин лаково-бояджийното покритие на точките за повдигане на колата?
След колко време това би станало проблем поради корозионен процес? На Октавията от 1999 г., праговете бяха с доста нарушено покритие, но не съм забелязвал да има видима корозия.
2. Правилно ли третирах повредите?
Най-вероятно боята Protecta няма да издържи, колкото фабричното покритие, но се надявам все пак да запечата от външни влияния метала. И също да издържа на периодичното повдигане на подемник или крик за смяна на колелата.
Имам добър ръждопреобразувател на Wurth, но прецених, че не е необходимо да третирам първо с него.
3. Очаква ли се да има проблеми в ЕТ, понеже цветът е различен (примерно за гаранция на лаково-бояджийното покритие)?
4. Къде и как биха могли да се отстранят тези дефекти професионално, струва ли си и колко би струвало?
5. Колко би струвала потенциална смяна на праговете на тази кола и възможна ли е без кърпене на ламарините? Другият праг е натиснат под предната врата от предишния собственик и за момента не се забелязва корозия, но питам информативно.
6. Който ползва подобен крик, набавил ли си е гумена подложка, подобна на тази:

Ако да - откъде, и защо въобще продават криковете без подобна?
Благодаря Ви предварително и простете дългия пост