Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
dando

Škoda Фен

Гараж: Superb 3 1.8 TSI

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от dando »

Привет!
Днес смених колелата на Superb-а.
Изглежда повредих лаково-бояджийното покритие на две от точките за повдигане на колата - или поне не забелязах преди смяната дали бяха в това състояние.
Колата е на 4 години и мисля, че досега е повдигана само на подемник и крик в ЕТ и гумаджийниците, та по-вероятно е да е от мен.

Използвах следния хидравличен крик:
Изображение
Както се вижда, основата, на която ляга точката на повдигане на прага, е метална:
Изображение

Реших да я омекотя със слой 10 mm микропореста гума, за да не надере боята на прага.
Въпреки това изглежда успях да обеля боята до ламарина на точката за повдигане до задно дясно колело (заради контакта метал в метал и приплъзването на крика при повдигане и сваляне):
Изображение
И съответно на две места обелих гуменоподобното покритие до основата (до предното дясно колело):
Изображение

Добрата новина е, че ламарината е поцинкована и би трябвало това да я предпази от корозия.
Счетох, че е добра идея да запечатам наранените места. Почистих внимателно с кореселин и нанесох боя за метал с ръждопреобразувател PROTECTA 3in1 (две ръце, през около 30 минути една след друга, без разреждане):
Изображение

Както се вижда на снимките, колата е бяла, а боята е светлобежова - само това имах под ръка към момента.

Съответно се получи следното отзад:
Изображение
И отпред:
Изображение

В тази връзка, имам няколко въпроса:
1. На някого от Вас случвало ли се е да повреди по сходен начин лаково-бояджийното покритие на точките за повдигане на колата?
След колко време това би станало проблем поради корозионен процес? На Октавията от 1999 г., праговете бяха с доста нарушено покритие, но не съм забелязвал да има видима корозия.
2. Правилно ли третирах повредите?
Най-вероятно боята Protecta няма да издържи, колкото фабричното покритие, но се надявам все пак да запечата от външни влияния метала. И също да издържа на периодичното повдигане на подемник или крик за смяна на колелата.
Имам добър ръждопреобразувател на Wurth, но прецених, че не е необходимо да третирам първо с него.
3. Очаква ли се да има проблеми в ЕТ, понеже цветът е различен (примерно за гаранция на лаково-бояджийното покритие)?
4. Къде и как биха могли да се отстранят тези дефекти професионално, струва ли си и колко би струвало?
5. Колко би струвала потенциална смяна на праговете на тази кола и възможна ли е без кърпене на ламарините? Другият праг е натиснат под предната врата от предишния собственик и за момента не се забелязва корозия, но питам информативно.
6. Който ползва подобен крик, набавил ли си е гумена подложка, подобна на тази:
Изображение
Ако да - откъде, и защо въобще продават криковете без подобна?

Благодаря Ви предварително и простете дългия пост :)
Аватар
dimibo

Škoda Ludicrous

Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10

Мнение от dimibo »

Тази подложка и крика сниман в ъгъла не са като твоя крик.
Тази подложка е за нископрофилните крикове, чиято глава е и с по-голям диаметър.

Ако наистина мислиш заради това надраскване да сменяш целия праг имай предид, че тогава трябва да го смениш от край до край, от предното до задното колело, реже се с флекса старото, заварява се новото, кит, шагре и някои други мазила, доста е занимавка, че да стане както трябва
Günter Stg 1
dando

Škoda Фен

Гараж: Superb 3 1.8 TSI

Мнение от dando »

Благодаря, @dimibo!
Относно смяната питах информативно. Както и очаквах, смяната не е тривиална и не смятам, че има смисъл в момента.
Надявам се, че праговете ще изкарат достатъчно дълго, за да не се наложи смяна.
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Аз па ти гарантирам, че не си сплескал ти прага [smilie=sarcastic.gif] Ако вярваш, че някъде, на някой му пука как ти повдига колата си се объркал много [smilie=pardon.gif] Старата ми кола изкара 10 години със сплескани прагове, всички места за вдигане, и все още се кара без ядове и ръжда. А ако споделиш, че си решил все пак да сменяш праг заради подобна дреболия ще те призная за манияка на форума [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
Обратна връзка:

Мнение от stanley »

tuningmania написа: 01.04.2022, 17:18:00 Днес сложих "Nexen N'Fera SU4", 225/50/17.
Как е положението? Има ли разлика прямо 225/45/17 в поведението на колата и във возията?
Аватар
Pijomir

Škoda Ludicrous

Гараж: O3 FL 1.4TSI Style 2018г.

Мнение от Pijomir »

Карам до 12к годишно и рядко излизам от София зимата. Мисля да сложа всесезонни.

Препоръчайте някои добри.
„Времето е наркотик, твърде много от него убива.“
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
Обратна връзка:

Мнение от stanley »

Pijomir написа: 04.04.2022, 12:25:22 Препоръчайте някои добри.
За тези съм чувал добри отзиви:
https://bg.avtogumi.bg/oscommerce/vsese ... 06876.html
https://bg.avtogumi.bg/oscommerce/vsese ... 88006.html
Аватар
Pijomir

Škoda Ludicrous

Мнение от Pijomir »

Мишелинките много евтини? Аз имам и 30% отстъпка... [smilie=sarcastic.gif]
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @Pijomir - 30% отстъпка от www . avtogumi . bg?
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
Bucket

Škoda Фен

Гараж: О2 комби, '11, CAYC, 4x4 L&K
Обратна връзка:

Мнение от Bucket »

Здравейте,

четири сезона въртях Continental PremiumContact 5, на О2 комби 2.0bmm (205/55/16), бях доволен от тях, тихи са, но се износват прекалено бързо, отделно на мокро, не ми харесваха много, не усещах колата много стабилна при магистрално каране. Въпреки мекият си борд, се оказа доста издръжливи, не е като да не съм товарил колата и ходил на палатки тук-там.
Сега реших да взема нов комплект, но вече съм и с втора кола (пак О2 комби, FL 4x4 1,6 cayc ), спрях се на новият модел Continental UltraContact UC6, в същият размер 205/55/16. Вече около 10 дни с тях, имам около 750км, тихи са, изглеждат доста по-здрави (имат борд), по-солидни от премиум варианта, на мокро се усещат много добре, но и са нови, след лятото ще разберем как е износването. [smilie=music.gif]
Аватар
Pijomir

Škoda Ludicrous

Мнение от Pijomir »

tuningmania написа: 04.04.2022, 14:22:33 До @Pijomir - 30% отстъпка от www . avtogumi . bg?
Не. В Диана, Примекс и още едно място...
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl

Мнение от donci »

Pijomir написа: 04.04.2022, 12:43:33 Мишелинките много евтини? Аз имам и 30% отстъпка...
Предполагам отстъпката ти от 30% е от тарифната цена, а тя е доста по-висока и като сконтираш с отстъпката, ти идва горе-долу на същата от сайта, който @stanley ти е пуснал. Между другото в този сайт са може би най-евтини гумите. Пет комплекта съм взимал от тях.
Аватар
Pijomir

Škoda Ludicrous

Мнение от Pijomir »

Същите в Диана са на 176 лева. Та цената е еднаква.
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

ABBC3_OFFTOPIC
Привет на всички, ако някой се интересува

viewtopic.php?t=4455
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
5rar

Škoda Фен²

Мнение от 5rar »

Ползвал ли е някой автокозметиката на W5? Спрей за почистване на джанти и пяна за блясък на гуми?
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”