Съвети/Препоръки при обслужване на Шкода Октавия III (5E5) дизел

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
froggy

Škoda Фен

Гараж: Škoda Octavia 1.6 TDI 110cv 2017

Мнение от froggy »

baijoro написа: 02.04.2022, 19:01:20 може просто да се е обезвъздушила и няма повод за притеснение
На мен ми се случи точно това преди време с един Сеат, но стана веднага след смяната на водната помпа. А колегата казва, че са минали няколко седмици.
@iv4o_n, Ти гледал ли си нивото през тези няколко седмици? Така или иначе, трябва да долееш и да следиш. Най-вероятно е от обезвъздушаването и е станало веднага след обслужването, но бъди нащрек. ;)
Аватар
iv4o_n

Шкода Новак

Гараж: SKODA OCTAVIA III, 5E5, 2.0 TDI, 150к.с., 2014г.

Мнение от iv4o_n »

Преди дългото пътувене проверих антифриза и беше точно на максимума. Преди това имах едни 50 км., метнах един поглед на антифриза и ми направи впечатление, че като че ли нивото беше над максимума, но може и да съм се подвел. Днес след ситуацията долях(около 200мл) и направих още 250км по същия път, като съм третирал автомобила еднакво и в двете посоки, от тогава два пъти проверявах нивото на антифриза и за сега промяна няма, държи си максимума. Дано да сте прави и да е свързано с обезвъздушаването на помпата. Има и нещо друго, по стечение на обстоятелствата, антифриза, който долях беше G12+, по спецификация трябва да е G12++ или G13, дано това по някакъв начин не се отрази негативно на автомобила, въпреки малкото количество.
Аватар
froggy

Škoda Фен

Мнение от froggy »

И на мен вече ми предстои голямото облужване - ангренаж, водна помпа и пистов ремък мисля да сменя. На нещо друго за 70.000 км/5 години трябва ли да се обърне внимание? Освен периодичните смени на масло и филтри според календара, разбира се. Колата е O3 1.6 TDI 110cv Qi6 2017
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Мнение от skodko »

От ваг има официално инфо за антифриза, да не се използва г13 повече. Разпада се термично и му намалява охлаждащата способност. Една от причините на си заминават егр-и, глави и кукери. Ползва се само г12 ево.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Аватар
froggy

Škoda Фен

Мнение от froggy »

skodko написа: 18.05.2022, 19:59:52кукери
Това не знаех, че го има в колите. [smilie=pardon.gif] Мислих, че само зимата по селата се среща и гони караконджите. [smilie=diablo.gif]
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Обратна връзка:

Мнение от skodko »

Кулери*
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

@skodko, Акция ще имали някаква за подмяна или който е извън гаранция да се спасява.
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Обратна връзка:

Мнение от skodko »

То и за тези в гаранция няма, пишат при евентуални ремонти по охл. с-ма да се сменя целия антифриз с новия.
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М

Мнение от Драгомир »

skodko написа: 18.05.2022, 19:59:52 От ваг има официално инфо за антифриза, да не се използва г13 повече.
Това и за бензиновите двигатели ли важи?
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Обратна връзка:

Мнение от skodko »

Инфото е за дизелите, но е логично да се случва същото и при бензина.
Аватар
joro_kem

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI

Мнение от joro_kem »

skodko написа: 18.05.2022, 19:59:52 От ваг има официално инфо за антифриза, да не се използва г13 повече. Ползва се само г12 ево.
а на гаранционни коли предвижда ли се смяна на антифриза и на какъв пробег/години?
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Обратна връзка:

Мнение от skodko »

Няма предвиден интервал от завода.
Аватар
iv4o_n

Шкода Новак

Мнение от iv4o_n »

Така, продължавам моята история на тема антифириз.... от Еуротек не ми смениха целият антифриз, понеже бил бистър :) , доляха ми 1л. и то поради факта, че казанчето за охлаждащата течност е било спукано и съм изгубил около литър от антифриза.
И така какво се случи след последният ми пост, в който споделих, че при по-дълго пътуване в едната посока бях загубил част от антифриза и след доливане в обратна посока нямах такова, и че това може да е свързано с обезвъздушаване на помпата. Е имаше един период от време, в което карах само градско и около 20 към извънградско и нямах загуби, но след едно от кратките ми излизания извънградско около 30 км. отново имах загуба на антифриз, отново около 200мл, като бях спрял да проверявам антифриза за кратко време, и казано честно не можех да преценя тази загуба от колко км е. Какво направих, бях решил да отида до Еуротек за да дискутирам проблема, но преди това отидох в сервиз по препоръка, в които ми споделиха, че проблема може да идва от 3-ри места, егр-а, интеркулера или гарнитурата на главата, за което се дава маса пара. Казах си супер, като за автомобил, който съм закупил декември месец, миналата година. След това отидох до Еуротек и те ми споделиха същото, като ми казаха, че обикновено сменяват интеркулера и егр-а в комплект и се решавал проблема в 90% от случаите :) . Другото, което споделиха, че при тях няма как да се пропуснали обезвъдушаването, тъй като след това автомобила минавал и някакви тестове за това. Интересното или тъпото на цялата тази история е, че няма процес, чрез който да се локализира от къде идва проблема, така ми обясниха и ако решиш да караш по метода на изключване, може да се наложиш да дадеш сумати пари за да ти сменят част, която е здрава, а проблема да е от друга такава. И така, в Еуротек споделих един интересен факт, че забелязвам следи от антифриз по казанчето, а съм сигурен, че при доливане не съм разливал, забелязах, че и капачката, като че ли не прихлопваше добре и те ми отговориха, да пробваме да сменим капачката и тогава вече да решим какво ще правим, тъй като проблема може да е от нея ако не прещраква добре или има проблем със възвртания клапан?!? Аз ги попитах, като са ми сменяли съда за охлаждаща течност, не се ли сменява в комплек и капачката, те ми отговориха, че се прави само ако са установили проблем и в капачката?!? И така, купих си една капачка на съда за охлаждащата течност за около 35лв, минал съм към 400км.(около 300км. извън градско) и към момента нямам загуба на течност, но не бързам да се радвам, като мина още толкова без промяна тогава, времето ще покаже. Викам си само, ДАНО.
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
Обратна връзка:

Мнение от stanley »

Следи си антифриза винаги по един и същ начин, например сутрин преди първи старт, на равно място. Преди време и аз имах подобни драми и се оказа един тройник за смяна. Просто леко сълзеше и от температурата на мотора всичко се изпаряваше, та нямаше следи никакви. Има вероятност проблема да е бил в капачката, времето ще покаже.
Аватар
iv4o_n

Шкода Новак

Мнение от iv4o_n »

Здравейте отново,
хора, не знам какво се случва и къде да отида за да ми диагностицират проблема със загубата на охлаждаща течност адекватно. Скоро имах извънградско пътуване около 200км.по магистрала (100км в посока), в едната посока имах загуби, в другата нямах. В посоката където имах загуби държах по-висока средна скорост, като на един прав участах реших да изтествам мощността на двг. по-сериозно. Загубите ми бяха отново около 200мл. и отново казанчето ми беше улято с антифриз. Ще напомня, че съм сменил съда за охлаждаща течност и капачката с нови. Приложил съм снимка към поста. Планувам пътуване за почивка, което може би ще отложа, моля, дайте съвети или насоки към кого мога да се обърна за този проблем.Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia III”