Целия ми коментар беше за смисъла от кодиак 2 спрямо кодиак 1Цецо75 написа: 26.05.2026, 11:04:24 Ivan_Mr написа: 26.05.2026, 10:48:32
До тук ми звучи, че новата май си струва ако искаш хибрид основно?
Абе хора, вие четете ли какво пиша? Защо ми тикате думи в устата?
Kodiaq 2 - Обсъждане на модела
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
Ivan_Mr
-
Ivan_Mr
Не знам дали това е по предначначение, но мен и в града ми е кеф да ми е широка, тежка и висока колата. А ако трябва да ида и офроуд (Малинова ДОлина или Манастирски ливади), вече май става и по предназначение
- slavkoff
- Гараж: подземен
- Обратна връзка:
Тука всеки споделя от своята призма. Няма правилно или неправилно. Около 2017 карах 5.1м седан широк 2м без огледата в центъра на София (ул.Гладстон), мега тъпо ми звучи сега, тъй че всичко с времето си и условията.Ivan_Mr написа: 26.05.2026, 11:56:55 но мен и в града ми е кеф да ми е широка, тежка и висока колата
тЕ тука може и да не стане с Кодияка
VRS
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Цецо75, човекът е обяснил - трябва му за фасон:Цецо75 написа: 26.05.2026, 11:04:24 И ако човек реално не го ползва като СЮВ - изниква въпроса, за чий му е Кодиак?
Какво да коментирам!? Преди 2-3 дни бях започнал да пиша коментар (относно покупка на "джипка" за в града и по магистрали), добре че се отказах да го публикувам - пред мотивацията на тези купувачи всякакви аргументи са безсилни : )мен и в града ми е кеф да ми е широка, тежка и висока колата. А ако трябва да ида и офроуд (Малинова ДОлина или Манастирски ливади), вече май става и по предназначение
- pdimanov
- Гараж: Superb III FL Scout, 2.0 TDI, 190hp, 7-speed DSG
ex. VW T-roc, 1.5 TSI, 150hp, 7-speed DSG
ex. Octavia III Scout, 2.0 TDI, 184hp Stage 1, 6-speed DSG
Защо трябва няколко пъти да се коментира дали да се кара джип в града или не? Парите са си на човека и човека иска джип, точка. Пита за модела и иска информация. Както се разбра, колата е единствена в семейството та се гони универсален избор. Сус супърба винаги съм си намирал къде да паркирам в центъра, въпреки размерите. За контраст, на местата на които съм го паркирал, сигурно приятелката ми няма да може да паркира Смарт там.
-
Ivan_Mr
А ако не е фасон, а комфорт? Извън града или не, за мен няма по-отвратително от малка кола. Наистина това с града не го разбирам. Ако можех да си позволя X5 или GLE, щях само с такава да движа в града. И то не заради статуса, а защото е приятно да си в голяма, тежка кола с въздушно окачване и нависоко. В момента съм с купе и колкото и да е гъзария повече ниска кула купе не бих взел до края на живота си, независимо с какви финанси разполагам в бъдеще.
Тъй като не ми пука за статуса, заглеждам и китайските автомобили, които за по-ниска цена дават сходно усещане на немските СУВ-ове, но ми изглеждат рискови откъм части и ремонти. Иначе Zeerker и XPENg имат модели, които убиват немските СУВ-ове по комфорт вече
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Като го метнеш тоя Кодиак в няколко бързи завоя и тоя на задната седалка си изплюе вечерята, понятието "Комфорт" почва да придобива по-различна форма ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
Само дето не знае какво иска от тоя джип, защото кой знае защо си е решил, че СЮВ значи повече комфорт. Което въобще не е задължително, особенно в този клас. И утре като го вземе тоя Кодиак и установи, че по завоите "комфорта" на сегашния му 20 годишен Мерц (примерно) е в пъти по-голям от този на чисто новият Кодиак, ще каже - ебахти тъпите Шкоди, ебахти тъпия форум дето ме излъгаха. Нали уж имал адаптивно окачване и т.н.
Бееееее.....
- lyubohar
- Гараж: Skoda Kodiaq Mk2 iV
Не знам защо продължавате да казвате на хората какво да искат и какво не от дадена кола, и дали разбират какво искат и какво не, сякаш сте някаква по-висша инстанция, която разбира повече
Ние също караме коли от много десетилетия и сме сменили много марки и модели и представете си, че може пък да знаем какво искаме и какво не и защо го искаме и защо не
И може това да не съвпада с вашите критерии каква трябва да е дадена кола и не означава непременно, че е грешно.
Някой знае ли дали при вързан Waze или Google Maps през Android Auto, се ползва GPS-а на колата? Някъде по-горе някой спомена това, но ми се вижда странно да е вярно.
Някой знае ли дали при вързан Waze или Google Maps през Android Auto, се ползва GPS-а на колата? Някъде по-горе някой спомена това, но ми се вижда странно да е вярно.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Елементарно, ако човека знае какво иска - ние не сме му необходими! Щом е тук - значи му трябва съвет.lyubohar написа: 26.05.2026, 14:19:35 Не знам защо продължавате да казвате на хората какво да искат и какво не от дадена кола,
Карам Кодиак, пробвал съм цялата гама на Шкода в продължение на 20 години. И се опитвам да му дам адекватен съвет включително и НЕГАТИВНИТЕ страни на такова решение. Не ми плащат от Шкода да им рекламирам колите, нито пък следвам типичният БГ приом - мойто си е най-доброто.
Казвам си както е - това е СЮВ с окачване на Голф. Чудеса няма. Парите са си негови.
Да. Колата си води собствен живот и позиционирането се случва през фабричният GPS. На първата генерация голяма част от този собствен живот можеше да се ограничи посредством настройките за поверителност, но не всичко. Предполагам възможностите за блокиране ще стават все по-малко с годините.lyubohar написа: 26.05.2026, 14:19:35 Някой знае ли дали при вързан Waze или Google Maps през Android Auto, се ползва GPS-а на колата? Някъде по-горе някой спомена това, но ми се вижда странно да е вярно.
Бееееее.....
- lyubohar
Човекът знае какво иска и защо го иска и пита за мнения за колата. "това е СЮВ с окачване на Голф" е вярно и е мнение за колата. "Ти защо искаш SUV за града, това не е за града" не е.
За GPS-а: това е странно тогава, защото при мен GPS-ът е забил, както писах по-рано. Обаче Waze и Google Maps позиционират коректно. Което значи, че може би проблемът е някъде другаде. Часовникът също спря да се синхронизира. Преди 2-3 месеца ми смениха някаква "батерия", но тогава светеше и грешка за SOS + часовникът пак не работеше. Сега няма грешки, но GPS-ът в приложението е някъде на грешно място и часовникът не е наред.
За GPS-а: това е странно тогава, защото при мен GPS-ът е забил, както писах по-рано. Обаче Waze и Google Maps позиционират коректно. Което значи, че може би проблемът е някъде другаде. Часовникът също спря да се синхронизира. Преди 2-3 месеца ми смениха някаква "батерия", но тогава светеше и грешка за SOS + часовникът пак не работеше. Сега няма грешки, но GPS-ът в приложението е някъде на грешно място и часовникът не е наред.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Кое точно е странно?lyubohar написа: 26.05.2026, 14:33:40 За GPS-а: това е странно тогава, защото при мен GPS-ът е забил, както писах по-рано. Обаче Waze и Google Maps позиционират коректно. Което значи, че може би проблемът е някъде другаде. Часовникът също спря да се синхронизира. Преди 2-3 месеца ми смениха някаква "батерия", но тогава светеше и грешка за SOS + часовникът пак не работеше. Сега няма грешки, но GPS-ът в приложението е някъде на грешно място и часовникът не е наред.
1. Waze и Maps не използват вътрешният GPS - т.е. и да е забил, те ще си работят. Всъщност те нищо не работят така или иначе - работи апликацията на телефона, медията на колата е просто външен екран на телефона ти в този случаи.
2. Часовника, SOS, заводска навигация, разни асистенти и всякакъв друг заводски мозък на колата ползва вътрешният GPS. Всички тези функции е логично да имат ядове, ако той е забил или каквото там го е сполетяло.
П.С. мисля че разбирам кое ти е странно, вероятно не съм разбрал добре въпроса ти - При пуснат Waze и Maps, вътрешният GPS се ползва, но не от тях, а от другите функционалности на колата. На тях не им трябва.
Бееееее.....
- lyubohar
Аз точно това питах пърчоначалноЦецо75 написа: 26.05.2026, 15:25:42 1. Waze и Maps не използват вътрешният GPS - т.е. и да е забил, те ще си работят.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Да. Апликациите на телефон си ползват телефонният GPS, не вътрешният на колата. То това е лесно проверимо - гасиш GPS-a на телефона и оставаш без Waze на медията.
Напрактика между двата няма никаква протоколна връзка. Вътрешният си рапортува координати по шината и модулите на колата си го ползват. Android Auto и Car Play, нямат достъп до тези данни, те си чукат с този на телефона. Затова и в повечето случаи покритието на вътрешната навигация е много по-добро, просто модула си има антена извън колата, докато този на телефона е забит в пепелника или джоба и сигнала му е много по-зле.
И важното уточнение е, че говорм за фабричната медия, при афтър маркет китайски медии, нещата са други.
Напрактика между двата няма никаква протоколна връзка. Вътрешният си рапортува координати по шината и модулите на колата си го ползват. Android Auto и Car Play, нямат достъп до тези данни, те си чукат с този на телефона. Затова и в повечето случаи покритието на вътрешната навигация е много по-добро, просто модула си има антена извън колата, докато този на телефона е забит в пепелника или джоба и сигнала му е много по-зле.
И важното уточнение е, че говорм за фабричната медия, при афтър маркет китайски медии, нещата са други.
Бееееее.....
-
Ivan_Mr
Има и още едно нещо - докато не пробва човек няма как да знае. Аз на кодиак още не съм се качвал. Харесва ми по визия, размер и каквото знам за него от познати и онлайн. Финалния ми филтър е като усетя колата - и на каране и на возене.Цецо75 написа: 26.05.2026, 14:27:43 Карам Кодиак, пробвал съм цялата гама на Шкода в продължение на 20 години. И се опитвам да му дам адекватен съвет включително и НЕГАТИВНИТЕ страни на такова решение. Не ми плащат от Шкода да им рекламирам колите, нито пък следвам типичният БГ приом - мойто си е най-доброто.
Кое е комфортно също е много относително - примерно на тесла Y на много хора не им харесва возията, а мен ме кефи страшно много. Теслата ми допада като возия повече от всички мерцедеси без въздушно, които съм опитвал защото е някак стегната, но не е голф. А мерцедесите без въздух се клатушкат. Y-ка много ми напомня на ауди возията на А4 и Q5, та се надявам и на кодиака да е подобно усещането. Но ще видим. Но като цяло кодиак и Q5 са ми долната граница откъм размер на кола, която бих взел. Под това ми е тясно и некомфортно, а и аз съм почти 1.90 и над 100 кила.
Сега с мерцедеса, които е 4.80 дълъг обикалях манастирски и не съм имал проблем с дължината на колата. Имах проблем с една огромна пропаст, където трябва да направя невъзможна маневра за да не опра отдолу и почти винаги опирам там и даже я удрям.
- lyubohar
С адаптивно окачване и на "комфорт" особено се клатушка определено.